Expos

Apunts d'acampada

Comissariat fet pel Cercle Artistic Sant Lluc (2011)

Una selecció de quaderns de dibuix i d’apunts fets a les acampades de Madrid i Barcelona.

Des de fa uns mesos, la ciutat, el país, gairebé el món sencer està vivint una excepció social. Els ciutadans, i per motius molt diversos, prenen l’espai públic per fer sentir la seva veu. La polis grega, com a espai compartit per a la convivència i la civitas romana, és a dir la ciutadania, fan real el concepte política. La plaça, l’espai públic per excel.lència, on es visualitzen i confronten els conflictes socials i polítics, es converteix en àgora on centenars de converses, debats i discussions creen coneixement i consciència ciutadana.

Un fenomen com aquest no deixa indiferent a ningú, al marge de coincidir o no, amb les formes i els continguts de les protestes. I els creadors no són absents, al contrari, per la seva especial sensibilitat en l’observació de la realitat, les “acampades”han estat profusament fotografiades, filmades, descrites i també dibuixades.

El dibuix com a primer gest creador, de captació, retorn i fixació d’una imatge té el poder de la immediatesa de la càmera fotogràfica però alhora està passat pel tamís del bagatge cultural, destresa i enginy del que dibuixa. Amb el dibuix del que és efímer converteix permanent sobre el paper. A més qui dibuixa ha d’estar davant el motiu durant una bona estona, vivint aquesta experiència. Així els quaderns són alhora cròniques personals d’excepció. Potser les proclames d’aquests dies passaran però les imatges romandran en les nostres retines i en els nostres quaderns d’apunts.

Aquesta petita mostra està feta des d’urgència de visualitzar uns esdeveniments rabiosament actuals. No té pretensions enciclopèdiques ni d’arxiu, és simplement un cop d’ull a una realitat tant punyent i alhora esperançadora que els papers dibuixats converteixen pancartes, amb una sola reivindicació, la ciutat com a espai de lliure expressió

Video de BTV

Article Avui

 

http://www.guayabero.net/catala/expos/expo/apunts-d--acampada.html