Expos

Claret Serrahima. De cap a peus

Del 27 de Març al 6 de juny de 2010.

Musée d'art Moderne de Céret

Curadoria, disseny de l'espai i coordinació

Fer un retrat és com intentar construir un puzle sense totes les peces. És difícil conèixer la totalitat del personatge, fins i tot per a ell mateix. És per això que tots els retrats són una aproximació subjectiva, incompleta i amb més intuïcions que certeses. Per tant, no intenteu trobar en aquesta exposició Claret Serrahima. El que sí que hi trobareu seran retalls de la seva trajectòria professional, treballs, obsessions i troballes. La mirada serà la d’un creador gràfic, un activista de la ciutat i de la cultura i, per tant, tindrem la imatge gràfica com a línia narrativa que ens dibuixa, mai millor dit, el dissenyador, el comunicador, el cronista visual, l’artista vocacional, el fotògraf dibuixant, l’activista cultural, en definitiva el narrador.

 

CAP

El pensament i la cultura han estat sempre presents en el treball i l’activitat de Claret Serrahima. El seu disseny ha estat sovint al servei de l’art però també ha usat l’art com a referent i motor. Si féssim un dibuix humà del seu treball sortiria un ninot amb el cap molt gros perquè és aquí on es troba còmode, on el seu potencial creatiu és més potent. Claret Serrahima ha aconseguit un equilibri difícil entre donar un bon servei a les necessitats de comunicació dels clients i la seva empremta personal. Els seus treballs estan nodrits de conceptes i s’emmarquen en estratègies de comunicació que són molts cops tant o més importants que els resultats gràfics. Claret Serrahima no ha escrit llibres de teoria, però el recull dels seus treballs bé podria ser un tractat sobre el disseny

 

PANXA

Potser per escapar de la comercialització del disseny que tant ha criticat, sovint fa projectes en què el destinatari és més un còmplice que un client. Aquests són potser els treballs que més satisfaccions li han portat fins i tot amb diversos premis. És un disseny lliure sense la pressió del màrqueting, però que sorprenentment acostumen a funcionar en el mercat. D’altres són terreny abonat per experimentar. Capítol a part, mereixen les seves peces d’autopromoció amb Cla-se, el seu estudi. Lluny del lluïment ortodox, aquestes peces s’apropen molts cops a l’art per la seva càrrega irònica o conceptual, però també per la seva irreverència.

 

Claret Serrahima explica sovint que quan va veure per primer cop un Letraset li van caure llàgrimes d’emoció. S’havia acabat de fer les lletres a mà a l’estudi de disseny de l’Enric Satué. És un exemple que la seva és una generació de dissenyadors que es fonamentava en la mà. La destresa tècnica per al dibuix, la cal·ligrafia, el traç eren eines bàsiques. Alhora Claret Serrahima va estudiar art i mai ha deixat de dibuixar. En els seus viatges emplena llibretes i llibretetes. També dibuixa a Sant Lluc i ara també a la seva casa estudi de Ceret. Però són les platges de Paulilles entre Cotlliure, Port Vendres i Banyuls les que emplenen les seves llibretes de dibuixos. No s’entén el seu treball si no veus la seva afició al llapis en el paper. Aquesta actitud per al dibuix és també una opció per l’acció.

 

PEUS

Tot plegat no hagués estat possible sense una bona dosi de realisme i pragmatisme que l’ha portat sovint a estar proper al centres de decisió política. Claret Serrahima no s’ha cregut mai artista, però tampoc un ideòleg i això l’ha salvat del narcisisme en què cauen alguns dissenyadors quan es fan grans. No es creu un artista, ni un poeta, ell comunica. La seva és una tasca diària, pràctica i amb un fort arrelament a la realitat local que l’envolta. Treballa amb els peus a terra, sí, però alhora el seu localisme sembla anar contra el mite del dissenyador cosmopolita que viu entre aeroports i treballa arreu. Ell aposta per apamar el terreny que trepitja, per conèixer bé els clients i les seves necessitats. Una mirada ultralocal el porta a apostar per la ciutat. És sobretot un creador de Barcelona on ha desenvolupat tot el seu treball com a dissenyador i ara ja també a Ceret.

 

 

Claret Serrahima (Barcelona 1950)

Dissenyador gràfic, professor i membre del Consell Rector d'EINA (Escola Superior de Disseny). Membre del Consell Directiu del MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona). Fou fundador i president de Summa Comunicació (1989-1999). Fundador de la companyia de disseny Cortijo y Asociados (Sevilla). Fundador i actualment director creatiu de Cla-se. Ha estat vicepresident del FAD (Foment de les Arts Decoratives) president de l’ADGFAD i a més és el president del Cercle Artístic Sant Lluc i de la Fundació Comunicació Gràfica.

 

Els seus treballs han estat àmpliament recollits en articles i publicacions. Aquests han rebut un bon grapat de premis Laus, els premis més importants del disseny gràfic i la publicitat que se celebren a l’Estat espanyol. La seva trajectòria ha estat sempre propera a la cultura, sent la comunicació d’esdeveniments i entitats culturals una de les seves principals activitats. Alhora la seva presència a la ciutat de Barcelona ha estat notable, ja que s’ha ocupat de la identitat de bona part dels serveis municipals, fins i tot del redisseny del seu escut. L’altre gran grup de treballs és l’editorial i l’embalatge, i s’ha fet càrrec durant anys de la direcció artística de Proa o La Galera. Quant a etiquetes, potser el vi i l’oli són els seu productes més comuns amb una clara aposta pels productes arrelats al territori.

 

La seva faceta d’activisme cultural i ciutadà l’ha portat a implicar-se en la nit barcelonina. L’Universal, El Gran Mercado, El Samassí son restaurants i bars que Claret Serrahima ha promogut i on sempre la cultura, el bon menjar i les relacions socials anaven agafades de la mà. Barcelona ha influït molt en la seva tasca com a professional; bona part de la seva tasca té a Barcelona com a eix central, però també podríem dir que, en alguns moments, ell ha estat un dels motors d’aquesta ciutat.

 

Gran part dels treballs exposats són fets en col·laboració amb d’altres, principalment amb la gent de l’estudi Cla-se. Voldria agrair especialment el bon treball dels que hi són ara i dels que hi han passat: Lídia, Irene, Roseta, Jaume, Toni, Jordi, Pau, Simon, Daniel, Susana, Sandra, Enrique, Joana, Mirja, Carlos, Nika, Mercè, Susana, Malva, Enric, Santi, Raquel entre d’altres… Aquesta es també la seva exposició.

 

Cicle: Josephine Matamoros

Gràfica: Malva Garcia

Producció gràfica: Tojay

Audiovisual: Roberto Martín

Producció industrial: Montse Ciudad

Producció espai: Equip Musée d’Art Moderne de Ceret

Curadoria, disseny i coordinació: Oscar Guayabero

 

 

 

http://www.guayabero.net/catala/expos/expo/claret-serrahima--de-cap-a-peus.html