Arquitectura i urbanisme

Equitat Elemental

Per entendre’l cal remarcar que la idea no és fer cases per a gent pobre sinó que les cases ajudin a superar la pobresa.

Suplement Cultura Avui (17 de gener 2009)

A la darrera edició de la Biennal de Venècia, el projecte d’habitatge social Elemental va rebre el Lleó de Plata de la Biennal. Al capdavant hi ha l’arquitecte Alejandro Aravena. Properament, l’editorial barcelonina ACTAR editarà una recopilació del projecte. Per tot plegat, decideixo xerrar amb Aravena, encara que sigui via e-mail. Em contesta des d’algun lloc remot del Brasil on, sortosament, ha trobat un cibercafè.
La seva carrera és diversa i està en ple creixement, però ens centrem en el projecte Elemental. Per entendre’l cal remarcar que la idea no és fer cases per a gent pobre sinó que les cases ajudin a superar la pobresa. “Quan es fa habitatge social i no hi ha diners, la tendència és fer una casa més petita. Nosaltres, a Elemental, en comptes de fer una casa petita, vam optar per fer la meitat d’una bona casa”. Aquesta estratègia ha fet que durant el procés de participació per accedir a la vivenda i de construir la part que falta, els usuaris han pres consciència que són ciutadans de ple dret.

El plantejament de fer la meitat de l’habitatge perquè els seus usuaris el facin créixer segons les seves necessitats va suposar un gir en l’estratègia i una adaptació de cada cas. “Quan els fons arriben per a la meitat, la pregunta és: quinameitat fem?” Elemental fa la part que la família no podria fer amb garanties d’èxit. En climes secs es deixa el 50% de l’espai sense definir, però en llocs plujosos el que cal és impermeabilitzar el màxim possible i el creixement es produeix al seu interior. Es va pensar en conjunt, no en habitatges aïllats: “No volíem pensar en unitats habitacionals de 10.000 dòlars i repetir-les 100 vegades. Vam dir: quin és el millor edifici d’un milió de dòlars que podem fer on hi càpiguen 100 famílies i els seus creixements? El resultat són conjunts residencials i espais comuns que ajuden a la socialització. Les xarxes socials són claus en entorns econòmicament fràgils”.
Elemental és un do tank en contraposició d’un think tank. “Vam dedicar dos anys de feina a la Universitat de Harvard i la Universitat Catòlica de Xile per saber què volíem fer, però els llibres i els seminaris són inofensius. Només si construeixes en les mateixes condicions que la resta del mercat el projecte serà aplicable, repetible i exigible per la gent. Pensar és una condició necessària però no suficient per canviar les coses”. Treballen sota el lema “més amb el mateix”, i Aravena concreta: “El que importa és entendre les restriccions d’un problema i plantejar bé l’equació que s’ha de resoldre, perquè no es quedin termes fora. Un cop formulada la pregunta, contestem amb el valor més irreductible per a la X de l’equació”.
A Elemental utilitzen el terme equitat per contra d’igualtat. “La ciutat és una drecera cap a l’equitat. Nosaltres intentem millorar la qualitat de vida dels més pobres sense esperar que hi hagi una redistribució dels ingressos”. Em pregunto si treballar en projectes finançats per una petrolera com és la companyia de petrolis de Xile, Copec, no fa plantejar-se preguntes ètiques. “Si miro el got mig vuit, tota responsabilitat social empresarial és un rentat d’imatge. Si el miro mig ple, Copec va invertir a Elemental d’una manera molt audaç. Va aportar capital de treball perquè un grup de professionals pensés. Podria haver posat diners per fer habitatges directament i tindrien la foto assegurada, però van invertir en capital humà. Mai ens han exigit que, a canvi, els citem públicament, i per això ho faig sempre que puc”. Per entendre el tarannà d’Aravena li pregunto pel seu procés de treball. “Sóc molt ignorant en molts dels temes que tracto, però sóc rigorós amb la meva ignorància. Quan et dediques a contestar preguntes inèdites que demanen innovació l’abundància d’informació et pot paralitzar i la manca d’informació fer-te fer el ridícul. Saber suficientment poc t’obliga a ser curós, a fer preguntes tontes que et mouen endavant combinant-les amb moltes hores de treball”.

http://www.guayabero.net/catala/publicacions/articles/arquitectura-i-urbanisme/article/equitat-elemental.html