Disseny

Amb llum pròpia

(Publicat al Suplement Aratu del diari Ara, 6 de gener de 2013)

No necessitem làmpares, necessitem llum, ja sigui per llegir, per descansar, per menjar en família o per cuinar. Però és gairebé impossible separar la funció i la forma de l'objecte i per això dissenyadors i empreses no treballen només per trobar les millors prestacions sinó també per crear peces atractives que embelleixin l'entorn o que arrenquin un somriure. Aquest anhel estètic i narratiu és ben evident en les làmpares; hi ha peces entre l'expressió escultòrica i la filigrana tecnològica. A Catalunya hi ha una llista infinita de làmpares magnífiques amb segell d'autor. Des del GATCPAC, durant la Segona República, i fins ara, ha estat un territori fèrtil per a arquitectes, dissenyadors i creadors de tota mena. Aquests llums són alguns dels últims. Són diferents, però comparteixen una certa tendència a l'austeritat, molt d'aquest moment.

 

Ballon

Disseny: Crouscalogero

Producció: Estiluz

Francesc Crous i Alessandro Calogero han fet realitat un somni que qui més qui menys ha tingut algun cop. Tenir un globus màgic. Pensat per a llum de paret i de sostre, Ballon fa una bona llum de companyia, per a ambients relaxats o l'habitació dels nens. El cordill funciona com a interruptor, per encendre i apagar el llum.

 

Nan

Disseny: Guimeràicinca

Producció: Estiluz

Nan és una col·lecció de llums de taula, paret i terra de diferents mides amb ús d'interior o d'exterior. Partint d'un llum de companyia que també pot funcionar com a balisa, l'objecte juga amb el símil dels coneguts nans de jardí. Ideal per a nens però també per crear un jardí màgic per a adults sense caure en el kitsch.

 

BlancoWhite

Disseny: Antoni Arola

Producció: Santa&Cole

A mig camí del moble auxiliar, el llum de treball i l'expositor domèstic, aquesta làmpara funciona per separat i com a sistema. Creada per un dels millors dissenyadors de llums del nostre país, Antoni Arola, i produïda per una empresa local, Santa & Cole, ha rebut diversos premis internacionals.

El llum funciona amb leds.

 

Lotek

Disseny: Javier Mariscal

Producció: Artemide

Mariscal ha aconseguit unir la tecnologia dels leds amb el dissenyador holandès de principis del XX vinculat al moviment De Stijl, Gerrit Rietveld. El resultat és un llum de sobretaula molt versàtil en posicionament i alhora una peça que podríem dir de metadisseny, en el sentit que reinterpreta una peça de la història del disseny per crear-ne una de nova.

 

Cau

Disseny: Martí Guixé

Producció: Danese

Un dels nostres dissenyadors més internacionals firma aquesta làmpara per a una empresa italiana. Prenent literalment un llum de treball dels que trobem als tallers mecànics, Guixé construeix un llum amb diversitat de prestacions i, com acostuma a fer, amb una bona dosi d'ironia. L'humor és en ell un posicionament crític envers els objectes i el mateix disseny.

 

Funiculí

Disseny: Lluís Porqueres

Producció: Marset

L'empresa barcelonina Marset ha tingut l'encert de reeditar una làmpara del 1979. La seva senzillesa ens trasllada a un moment en què el disseny estava tot just començant a casa nostra. Tanmateix, aquesta austeritat connecta perfectament amb els nostres dies. Malgrat la simplicitat, té un bon grau d'ajust en alçada i orientació amb un sistema que recorda el d'un funicular del qual surt també el nom.

 

Pleat Box

Disseny: Xavier Mañosa & Mashallah

Producció: Marset

El concepte de Pleat Box parteix de traslladar digitalment la caiguda del plec tèxtil a una peça ceràmica. Té un gran contrast entre un exterior auster i un interior brillant, que emet uns centelleigs que fa una llum molt càlida. Pleat Box és el resultat de la primera col·laboració entre Xavier Mañosa (artesà ceramista de Barcelona que firma sovint com a Aparatu) i Mashallah (estudi de disseny de Berlín).

 

 

http://www.guayabero.net/catala/publicacions/articles/disseny/article/amb-llum-propia.html