Versió extensa del que es va publicar a l'Ara (2 de febrer de 2011)
Hi ha més escoles que ensenyen disseny a Barcelona que a Nova York, i aquest disseny s'ha colat a botigues i galeries
Barcelona és coneguda, encara ara, com a ciutat de disseny. Dic encara perquè la fama li ve dels anys vuitanta i ja ha plogut força des de llavors. És cert, però, que la nostra ciutat segueix tenint un lloc privilegiat en l'imaginari col·lectiu respecte a l'arquitectura i el disseny d'avantguarda. El tractament de l'espai públic, les operacions de les olimpíades i el Fòrum han contribuït a crear aquest bon nom. No ens hem de mirar el melic, però sí que podem posar en valor un actiu que tenim com a focus d'atracció d'estudiants i professionals del disseny. Hi ha més escoles de disseny a Barcelona que a Nova York, per exemple.
L'eslògan diu que "Barcelona és la millor botiga del món". Sense entrar en el que significa convertir una ciutat en un megastore , molta gent es planteja si és cert que tenim bones botigues, i, en aquest cas, bones botigues on es vengui disseny.
Tot el que es ven a les botigues és disseny: algú ho ha pensat, algú ho ha produït i algú ho ha manufacturat per ser venut. Però em refereixo a botigues en què el disseny, ja sigui de mobiliari, gràfic o d'objectes per a la llar és l'eix principal dels productes. Alhora hi ha espais que no vénen objectes sinó que són petites galeries on s'exposen projectes menys comercials. Aquestes galeries estan en un territori de frontera entre l'art i el disseny, un territori força menystingut a casa nostra, però ben present en ciutats com Amsterdam, Berlín Londres, Milà i Nova York.
Fins i tot n'hi ha que combinen la venda amb l'exposició. Aquesta dualitat ajuda a crear un públic fidel i ampliar el coneixement de creadors locals o foranis que treballen amb el disseny com a llenguatge, però que sovint van més enllà del simple objecte funcional.
Ara ja fa vora d'un segle que la Bauhaus va assentar les bases del disseny modern. És possible trobar objectes amb tanta història que ja són considerats antiguitats; alguns encara estan en producció, però altres han desaparegut. Així, hi ha qui està fascinat pel mobiliari dels seixanta, o les excentricitats dels vuitanta o subtilesa de l' art déco i també qui enyora tenir una peça del racionalisme. Per tant, cada cop són més freqüents botigues de moble pretèrit. Una ullada a aquestes botiges és un repàs a la histor ia universal del disseny.
De tot plegat tenim un precedent ineludible: Vinçon, amb Fernando Amat al capdavant i La Sala Vinçon com a complement de la botiga. Per Vinçon ha passat el bo i millor del nostre disseny i del disseny internacional. Només cal recordar que La Sala Vinçon va fer la primera exposició de Philippe Starck i Fernando Amat va ajudar-li a trobar productor per als seus primers treballs.
Encara ara Vinçon és visita obligada per a tots els que estan interessats en el disseny de qualitat. Menys coneguda, però igualment remarcable, és la trajectòria de la galeria H2O. Al cap de munt del carrer Verdi, ha estat nucli d'activitat i catalitzador d'una generació, la dels dissenyadors postolímpics.
Molts altres espais han quedat pel camí, però aquí fem un recull dels que resisteixen i fins i tot d'alguns que estan naixent en aquests moments. Segur que no hi són tots els que existeixen, però és un bon inici per als que vulgueu explorar aquestes botigues i galeries. Feu el vostre propi mapa i ja ens direu.
Room Service
C/ dels Àngels 16
Oberta des del 2007 al costat del MACBA, del CCCB i del FAD. Vol ser un espai per descobrir mobiliari de dissenyadors que participen en el debat de la cultura contemporània. Amb una interessant selecció d’autor, han apostat, segons em diuen, per autors que “tenen una posició compromesa i que estan influint ja en el panorama actual del disseny”. Afirmen que estan molt contents del públic de la ciutat i que tenen peces de tota mena “desde els petits objectes com una lampareta-endoll del Henk Stallinga de máxima simplicitat (30 euros) , una curiosa cadira feta amb mànecs de destrals de l’estudi Weltevree (490 euros) o uns pufs molt còmodes i polivalents de l´ Emiliano López i Mónica Rivera (470 euros)”. Em recomanen algunes botigues que conec i altres que no: “A Barcelona n’hi ha algunes, com Against (que també forma part de la meva selecció) i per suposat el clàssic Vinçon. FR66 a Paris (www.fr66.com) , Rossana Orlandi a Milà (www.rossanaorlandi.com ), Moss a Nova York (www.mossonline.com ), Droog a Amsterdam (www.droog.com) ”
L'appartement
Enric Granados, 44
L’appartament ha fet ara 5 anys i es va donar a conèixer entre d’altres coses per tenir una amplia selecció de vinils decoratius, alguns de producció pròpia, per posar a les parets. Segons ells mateixos diuen “L'appartement ofereix l'oportunitat de veure, tocar, conèixer o comprar l'últim en disseny, a més d'obrir les seves portes a joves dissenyadors”. Personalment, els vaig conèixer a partir d’una acció-exposició del col·lectiu francès 5.5 Designers que es dedicava a “curar” mobles vells i trencats trobats al carrer. De fet, la botiga és molt francesa i ens recomana, com no, dues botigues de Paris Colette (www.colette.fr) i Conran shop (www.conranshop.fr ).
DomésticoShop
Plaza St. Agustí Vell, 16
DomesticoShop més que una botiga, és una empresa que neix per oferir una opció professional i diferent dins de l'immens camp del disseny. Fan interiorisme comercial o particular i alhora vénen peces de mobiliari per a qui no es conforma amb el que li ofereix el mercat a primera vista. “Podem aconseguir el que busqui el client que entra a la botiga. Si existeix, li portem. Oferim les marques que han acompanyat el creixement del disseny fins avui i les noves que busquen el seu espai a cop d'esforç i creativitat” Es a dir, que podem trobar peces actuals i pretèrites. També lloguen mobiliari.
Otrascosas de Villarrosás
Via Laietana 64, Principal
www.otrascosasdevillarrosas.com
Aquest és un projecte de galeria que sorgeix, fa cosa d’un any, d’una agència de publicitat i hi podeu trobar una mica de tot: “Jugar un campionat de mini-golf, escoltar una petita xerrada, assistir a un petit concert, veure una bona exposició de disseny gràfic, o de fotografia, o de mobiliari, o d'objectes estranys, o de qualsevol altra cosa. Fer pa, jugar a la petanca tropical, veure un documental, o una pel·lícula, o fotografiar-se en la seva altra vida.” Això ens diu Marc Morro responsable de la galeria. Ell mateix em diu que d’"una ciutat del disseny" poca cosa. “És una bombolla gegant. A la que surts una mica de la endogàmia veus que estem a anys llum d'altres ciutats”. Tanmateix entre aquest i altres espais s’està generant un a escena independent modesta però activa
Ras
Doctor Dou,10
Ras porta oberta des del 1998 on va substituir un altre botiga interessant, Dou Deu. Ras és una galeria-llibreria especialitzada en arquitectura, disseny, il·lustració i street art. Cultura visual, en definitiva, on es pot trobar una amplia varietat de llibres d'importació que no es troben a altres llibreries i tots els fons d de l'editorial Actar. Potser la gent s’apropa a Ras buscant llibres però sovint es troba amb exposicions d’arquitectura i disseny força interessants. Quan pregunto per la cultura de disseny que té el públic són contundents “En general sí, però és una cultura de disseny molt populista, aquell que marquen les tendències, més que criteri propi” I em recomanen just la galeria propera en la meva llista particular Vallery
Vallery
Calabria, 85
L’any 2006 l’estudi de disseny gràfic Vasava es va traslladar a un local on podessin tenir també galeria i botiga. Llavors va néixer Vallery. És un espai on es programen exposicions de dissenyadors/il·lustradors contemporanis, a més de tenir una selecció de productes a la venda, al local o per internet. Tampoc creuen que a Barcelona hi hagi massa cultura de disseny :“Es nota pel poc consum que se’n fa en comparació a Londres, Paris, Berlin...” I com a recomanació em recorden Iguapop (www.iguapop.net) una interessant galeria botiga que estava al carrer comerç: “Llàstima que ha hagut de marxar a Madrid...” potser per aquesta manca de públic.
Ici et La
Passatge Sert 5
Isabelle és l’ànima de Ici et Là, un projecte personal que porta funcionant des del 1995. És més que una botiga, és una representació de dissenyadors que realitzen les seves pròpies peces en petites sèries o sèries limitades i peces úniques. Es basa en un producte exclusiu i peces amb força caràcter, a més de la possibilitat d’encarregar models a mida. La seva clientela la defineix com a “un grup reduït però ben informat” En aquest moment exposa la sèrie limitada de 8 exemplars "Connect - Paisatges de la memòria" de Jonathan Singleton & Josep Cerdà. Isabelle em recomana la botiga: Accions (www.accionsbcn.com) i Recdi8 (www.recdi8.com ).
Il·lacions galeria de disseny
C/Notariat, 3
I·lacions estan en ple muntatge per a la seva inauguració a primers de febrer. Ara com ara, tenen 4 peces exclusives de mobiliari i petits objectes. Volen ser “una galeria exclusivament de disseny (amb molta simpatia per les arts aplicades) bolcada al disseny fet a Catalunya i a l’excel·lència feta a fora” Es mostren crítics però esperançats sobre la ciutat “En els últims deu anys hi ha hagut una absoluta pèrdua de consciència del nostra potencial creatiu. També hi ha hagut una desafecció del disseny, amb fenòmens contraproduents com el Fòrum 2004 o mega projectes que només han fet soroll però no han ajudat a la nostra cultura. Cada cop som més analfabets en disseny. Potser els darrers anys, i gràcies a la globalització i el que es veu a fora, torna a produir-se un petit renaixement del fet creatiu, dels petits emprenedors, que són/som com una petita espurna que s’hauria d’aprofitar per fer una bona flama” Dues recomanacions al 22@: Art & Design Barcelona (www.adbarcelona.weboteca.net ) i The Private Space (www.theprivatespacebcn.com)
Against
Notariat , 9
www.againstbcn.com
Against és una galeria fundada l'any 2000 al centre de Barcelona. Són especialistes en el arquitectes que van dissenyar mobles durant els anys 50, 60 i 70 i en les arts decoratives en general del segle 20 tant europees com americanes. Tenen una acurada selecció amb peces originals de molta qualitat. De la seva enorme oferta, des de llums a sofàs, taules, miralls, aparadors, taules de centre, destaquen l’amplia varietat de cadires originals del matrimoni Eames , les peces de mobiliari Italià i els pocs però selectes objectes decoratius.
Gotham
Carrer de Cervantes 7
Oberta des de l'any 1994, passa per ser una de les primeres botigues de mobles de segona mà especialitzada en els estils del segle XX. Em diuen que “molta gent no busca res concret. Simplement es deixa sorprendre pel que hi ha. D’altra cerca alguna peça original que no pugui trobar. En ambdós casos tenen en comú el gust per la recerca del singular, del diferent que té la peça única. Es mostra sorprès de que “la gent jove comença a tenir veritable curiositat i creativitat a l'hora de crear el seu hàbitat i participa d'una cultura més globalitzada no tan tancada com en el passat” Em diu una cosa que no m’esperava: que li dol desprendre’s d’algunes peces :“En aquest moment és un escriptori dels anys 60, una peça especial que em ve de tornada després d'haver estat en el darrer rodatge de Pedro Almodóvar, "La piel que habito”. I em recomana uns brocanters peculiars com ells mateixos: Ox Mobiliari a la Riera Sant Miquel, Kensington (www.177kensington.com ) Las dos Coronas www.doscoronas.com i Carina Casanovas de Sabadell (www.carinacasanovas.com )
Última parada
Taulat, 93
Des del 2003 i en barri de Poble Nou, Última parada ofereix una selecció de mobiliari i objectes diversos moderns i dels anys seixanta. Em diuen que a la gent li “atrau la barreja i normalment no busquen res, però moltes vegades surten contents amb alguna peça difícil de trobar a altres llocs”. Em mostra els seus gustos eclèctics: “Ens agraden moltes coses, com el mobles industrials de treball que surten de fàbriques desprès de molts anys de fer una funció determinada i nosaltres els donem un altra vida completament diferent. També ens agraden molt les làmpades i en general tot els mobiliari dels anys 60s y 70s. Va ser una època molt creativa, irrepetible”. I ens recomana un altre brocanter Cul de Sac a Corçà-La Bisbal amb la que estan relacionats.
http://www.guayabero.net/catala/publicacions/articles/disseny/article/m--s-enll---de-vin--on.html